Pages

Monday, April 11, 2011

simptom studi..


Symptom symptom student bila final exam minggu depan..

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling.. Yang kepoh jadi pendiam..
(orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je)
Jawab pon nak tak nak.. Kalau jalan2 tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit..
Sebab otak full load..

2. Membaca dengan kadar yang cepat..
(entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )

3. Nak turun pergi makan tu fikir 2,3 kali..
Tu pun bungkus.. Cepat.. Jimat masa makan kat bilik..
Sambil makan boleh membaca apa yg patut..

4. Time nak exam baru laaa nak full sembahyang..
Solat sunat sampai nak batal air sembahyang..
Doa macam2.. (dan.. dan.. tapi alhamdulillah)

5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga..
Tapi time ni memang tak sakit telinga..
Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga..

6. Masa tidur pon boleh terbayang2 yang baca tadi (ada tu siap ambik handout letak tepi bantal)
Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus..

7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je..

8. Kalau main message tu balas sikit2 je.. Pendek2..
Tak de mase nak fikir taip panjang2..

9. Nak buang sampah pun terbawak pen.. (ni kes cuak sangat ni)

10. Nak bukak facebook rasa tak senang gila.. Perghh.. Membazir masa..
(time ni memang tertekan gila.. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring, blog.. Sebab laptop depan mata.. Kabel/wifi kat sebelah je..
Exam minggu depan.. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus..)

11. Time ni ah baru bukak buku tebal..
Bukak kamus tu yang tak tahan tu..
Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P

12. Asyik-asyik tengok jam je.. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan..
Tanya lagi member sebelah.. Haihhh.. Keliru sangat budak nih..

13. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah..
Nak stay up la konon nye..

14. Hah.. Ni for sure.. Meja studi bersepah gila.. Mana dengan highlighternya.. Pen biru, hitam, merah.. Kertas2 memang confirm bersepah.. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin.. Buku semua terbukak.. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak.. Ada tu 4,5 buku serentak bukak..

15. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf.. Doakan exam nanti”..

16. Muka blurr je.. Sebab otak dah full tank..
Makan sorang2 pon dah tak heran.. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai2..
Nanti ade je bende nk borak..

17. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul.. Salah cakap.. Pastu cakap benda merepek je..
Muka dah la cam zombie.. [zoul jgn terasa ye] hehe..
Cakap merepek2 sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi..
sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua..

18. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2..
Kan senang.. Haihh.. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan..
Tak nak buat dah macam sem sekarang.. *padahal tiap2 sem azam sama..
Tak berubah gak.. Tak pun semangat dia masa awal sem je..
Sampai minggu ketiga dah hancusss..

p/s: rasanya even budak pandai yang dah score markah carry marks pon study menggelabah jugak.. Cuma diorang steady lagi la dari student yang study last minit.. Hehehe..

Moral of the story : jangan dok sibuk nak usik budak tengah exam..
Cepat je die nak naik darah.. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga..
Otak pun dah overload..

4 suara:

Maryam Fatanah said... [Reply to comment]

gud luck study

Sha Qiffmie said... [Reply to comment]

@Maryam Fatanah
thanks dear..

Azam Sad said... [Reply to comment]

dah pernah buat dah semua simptom2 kat atas tu...tapi tak pernah serik-serik pun...haha

Sha Qiffmie said... [Reply to comment]

@Azam Sad
hahaha.. biasa la tu..
semua orang camtu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this